Σαρδέλες στο φούρνο με φάβα
    Υλικά
  • 1 συσκευασία φρεσκοκατεψυγμένων φιλέτων σαρδέλας Αιγαίου TRATA ON ICE (400 γρ.)
  • 200 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 30 γρ. ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
  • 5 γρ. πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 300 γρ. φάβα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στη μέση
  • 30 γρ. ελαιόλαδο (για τη φάβα)
  • Για το σερβίρισμα:
  • Φύλλα βασιλικού
  • Κάππαρη
  • Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρόνος Προετοιμασίας: 55’

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με το ελαιόλαδο και την πάπρικα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα ταψάκι βάζουμε δύο κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας. Παίρνουμε τα φιλέτα σαρδέλας όπως είναι παγωμένα, τα βγάζουμε απο τη συσκευασία τους και τα βάζουμε στο ταψάκι με τη σάλτσα τομάτας. Απλώνουμε τη σάλτσα από πάνω και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 20 περίπου λεπτά. Όταν οι σαρδέλες είναι έτοιμες τις αφήνουμε για 10 λεπτά πριν τις κόψουμε στα τέσσερα. Ετοιμάζουμε τη φάβα. Την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που τρέχει να είναι διάφανο. Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα, με τριπλάσιο σε όγκο νερό. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να βράσει για μισή περίπου ώρα. Παρακολουθούμε το βρασμό, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια. Όταν η φάβα είναι έτοιμη, στραγγίζουμε τα υγρά που έχουν μείνει και περνάμε από το μούλτι να γίνει πουρές. Σερβίρουμε τη φάβα. Στην κορυφή βάζουμε ψητές σαρδέλες. Συμπληρώνουμε το πιάτο με φύλλα βασιλικού, κάπαρη και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή
Σαρδέλες στο φούρνο με φάβα
  • 1 συσκευασία φρεσκοκατεψυγμένων φιλέτων σαρδέλας Αιγαίου TRATA ON ICE (400 γρ.)
  • 200 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 30 γρ. ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
  • 5 γρ. πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 300 γρ. φάβα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στη μέση
  • 30 γρ. ελαιόλαδο (για τη φάβα)
  • Για το σερβίρισμα:
  • Φύλλα βασιλικού
  • Κάππαρη
  • Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με το ελαιόλαδο και την πάπρικα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα ταψάκι βάζουμε δύο κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας. Παίρνουμε τα φιλέτα σαρδέλας όπως είναι παγωμένα, τα βγάζουμε απο τη συσκευασία τους και τα βάζουμε στο ταψάκι με τη σάλτσα τομάτας. Απλώνουμε τη σάλτσα από πάνω και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 20 περίπου λεπτά. Όταν οι σαρδέλες είναι έτοιμες τις αφήνουμε για 10 λεπτά πριν τις κόψουμε στα τέσσερα.

Ετοιμάζουμε τη φάβα. Την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που τρέχει να είναι διάφανο. Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα, με τριπλάσιο σε όγκο νερό. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να βράσει για μισή περίπου ώρα. Παρακολουθούμε το βρασμό, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια. Όταν η φάβα είναι έτοιμη, στραγγίζουμε τα υγρά που έχουν μείνει και περνάμε από το μούλτι να γίνει πουρές.

Σερβίρουμε τη φάβα. Στην κορυφή βάζουμε ψητές σαρδέλες. Συμπληρώνουμε το πιάτο με φύλλα βασιλικού, κάπαρη και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Χρόνος Προετοιμασίας: 55’
Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή