Λαχανοντολμάδες με τόνο TRATA & σάλτσα δυόσμου
    Υλικά
  • 2 κονσέρβες τόνος TRATA σε ηλιέλαιο
  • 1 τεμ. άσπρο λάχανο
  • 250 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό
  • 2 τεμ. κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1/3 μάτσου άνηθος
  • 1/3 μάτσου δυόσμος
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 4 κτσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα και 45 λεπτά

Καθαρίζουμε το λάχανο και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό του βρασμού. Κρυώνουμε το λάχανο και βγάζουμε ένα-ένα τα φύλλα του, αφαιρώντας το σκληρό μέρος τους. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με ένα φλιτζάνι λευκό κρασί. Ανοίγουμε τις κονσέρβες του τόνου και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου διπλώνοντας τις άκρες και τυλίγοντας σε ντολμά. Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά κομμάτια και από πάνω τους ντολμάδες. Καλύπτουμε με τα υγρά του βρασμού, σκεπάζουμε με πιάτο και βράζουμε σε σταθερή χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα και 15’. Αφαιρούμε τους ντολμάδες και συμπυκνώνουμε το ζωμό. * Μπορούμε να δέσουμε το ζωμό όπως το αυγολέμονο, αναμειγνύοντας έναν κρόκο αυγού με χυμό 1 λεμονιού ή αναμειγνύοντας σε μουλινέτα το συμπυκνωμένο ζωμό με 50 γρ. γιαούρτι.

Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή
Λαχανοντολμάδες με τόνο TRATA & σάλτσα δυόσμου
  • 2 κονσέρβες τόνος TRATA σε ηλιέλαιο
  • 1 τεμ. άσπρο λάχανο
  • 250 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό
  • 2 τεμ. κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1/3 μάτσου άνηθος
  • 1/3 μάτσου δυόσμος
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 4 κτσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε το λάχανο και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό του βρασμού. Κρυώνουμε το λάχανο και βγάζουμε ένα-ένα τα φύλλα του, αφαιρώντας το σκληρό μέρος τους. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με ένα φλιτζάνι λευκό κρασί. Ανοίγουμε τις κονσέρβες του τόνου και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου διπλώνοντας τις άκρες και τυλίγοντας σε ντολμά. Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά κομμάτια και από πάνω τους ντολμάδες. Καλύπτουμε με τα υγρά του βρασμού, σκεπάζουμε με πιάτο και βράζουμε σε σταθερή χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα και 15’. Αφαιρούμε τους ντολμάδες και συμπυκνώνουμε το ζωμό.

* Μπορούμε να δέσουμε το ζωμό όπως το αυγολέμονο, αναμειγνύοντας έναν κρόκο αυγού με χυμό 1 λεμονιού ή αναμειγνύοντας σε μουλινέτα το συμπυκνωμένο ζωμό με 50 γρ. γιαούρτι.

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα και 45 λεπτά
Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή